Konfliktadfærd

Konfliktadfærd – hvordan reagerer du?

Konflikter er uundgåelige, men der er stor forskel på vores konfliktadfærd. Vi håndterer konflikter vidt forskelligt.

Hvordan reagerer du, når du står i en konflikt på jobbet eller privat?


Tilsidesætter du dig selv gang på gang? Tromler du modparten? Eller er du i stand til at holde på dine egne synspunkter, og samtidig respektere din modparts ret til at have andre holdninger?

Når vi står i en konflikt, er der groft sagt 3 reaktionsmønstre at ty til:

Angreb

Du overhører modpartens synspunkter og bliver måske decideret aggressiv. Dit fokus er på at få ret, og du søger ikke et kompromis. Der er en vinder og en taber. Dit angreb kan også komme til udtryk som sarkasme, ironi eller ved at pålægge modparten skyld eller true med konsekvenser.

Angriber du, vil det få konflikten til at eskalere unødigt. Ved at vælge angreb, vælger du også, at der skal være en vinder og en taber på bekostning af din modpart. Du vil opleve, at din adfærd koster på den relationelle konto.

Undvigende

Du tilsidesætter dine egne behov, og underlægger dig modpartens synspunkter. Måske går du med til noget, du egentlig ikke har lyst til. Det kan også komme til udtryk ved decideret flugt, at du flytter dig fysisk fra konflikten, ignorerer den eller at du forsøger at glatte ud eller skifte emne.

Indtager du den undvigende rolle i konflikter, vil andre mennesker have svært ved at tolke dine behov, fordi du ikke udtrykker dem. Det kan virke forvirrende eller sågar provokerende på modparten. Du kan også opleve, at konflikterne vokser sig større, fordi du ikke målrettet tager ansvar og tager hånd om dem med det samme. Hvis du tilsidesætter dine egne behov, påvirker det desuden både dit eget selvbillede og selvværd.

Nysgerrig efter at læse mere? Få min e-bog om konflikthåndtering

Samarbejde

Du udrykker dine behov, og er interesseret i at høre modpartens. Kommunikationen foregår med respekt, og du er indstillet på kompromis. I er begge i stand til at rumme jeres uenighed og følelser forbundet hermed i søgen på en løsning, hvor der ingen taber er.

Nysgerrig efter at læse mere? Få min e-bog om konflikthåndtering

Refleksion

  • Hvilken adfærd har du i konflikter?
  • Er din adfærd i konflikter altid den samme?
  • Er der bestemte situationer eller mennesker, som fremkalder en bestemt konfliktadfærd hos dig?
  • Hvornår kunne du have gavn af en anden konfliktadfærd?

Som coach kan jeg hjælpe dig til at håndtere konflikter bedre, løse en konkret konflikt og til at blive bevidst om din egen konfliktadfærd.

Læs her, hvad jeg tilbyder: Coaching

Og her kan du finde mine andre blogindlæg: Blog

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *